Digitale bibliotek
Jeg kom over fenomenet rent tilfeldig som student ved Institutt for Informatikk ved UiB da jeg oppdaget at ved å logge meg inn via VPN fikk tilgang til store mengder litteratur innenfor mitt fagfelt.
Ved å bruke denne tjenesten kan man få tilgang til store mengder tidskrifter, samt et utvalg av bøker fra diverse forlag, og alt sortert under de forskjellige fagfelter man har tilgang til. Med andre ord et bra tilbud for de som liker å lese.
Siden mitt fagfelt var innenfor data var det spesielt Safari Online abonnementet som var interessant for min del.
Etter studiene forsvant naturlig nok muligheten til å logge inn i dette biblioteket, men så kom jeg over noe som var helt i samme gaten igjen, nemlig "Packtlib", en abonnements tjeneste fra Packt Publishing.
Konseptet er at du for en viss årlig sum får tilgang til alle deres utgivelser i et år. Både gamle bøker og eventuelle nye som kommer til.
Så hvorfor er dette så interessant?
Om du er som meg og bruker fagbøker mye som oppslagsverk er det klare fordeler i å kunne få tilgang til boken med en gang. Alternativet er å bestille boken for så sette seg ned å vente. Er du heldig får du den iløpet av en uke eller to.
Nå er ikke digitale bøker i seg selv noe nytt, og for eksempel bokhandelen Amazon opplyser om at de nå selger flere elektroniske bøker en vanlige. Lesebrett i alle former og fasonger er å finne i butikkene, Nasjonalbiblioteket er godt igang med å digitalisere sine samlinger, og formatkrigen raser som vanlig når nye produkter blir innført. Men personlig liker jeg fortsatt å lese en bok i tradisjonell printet utgave. For ordens skyld må jeg nevne at de digitale bibliotekene jeg har hatt erfaring med ikke tilby nedlasting av bøker i elektronisk format. Det er altså snakk om å bruke en nettleser i kombinasjon med deres hjemmesider for å lese bøkene. Hvordan dette vil fungere på lesebrett som f.eks Ipad eller Kindle vet jeg ikke.
Det geniale med disse abonnementsløsningene i mine øyne er at man får mulighet til å browse / bla igjennom en mengde titler før man eventuelt velger å bestille boken.
Jeg må også nevne at denne bibliotek ordningen også finnes i f.eks videoversjon, eksempelvis der du for $499 i året får tilgang til alle videoene til Gnomon Workshop. Men av åpenbare grunner er det ikke like stor forskjell på å kjøpe, vente og motta en DVD som det er med en bok. En video er det samme uavhengig av mediumet den leveres på.
Q: Så hvorfor betale for tilgang til bøker i elektronisk format når man like godt kan lese blogger, api'er og andre gratis ressurser om emnet på nettet?
A: Det finnes flere gode argumenter for å bruke noen kroner på godt faglig lesestoff.
- - Kvaliteten på det som finnes av blogger, ressurser og andre gratis ressurser er ofte dårlig. Ikke alt er dårlig, men det tar ofte tid å sile ut alt det som ikke holder mål.
- - Det faktum at innholdet er redaksjonelt vurdert garanterer for at det er noenlunde lesbart med tanke på skrivefeil, språkbruk, terminologi og oppbygging. Dette handler om kvalitet, og det å unngå å bruke tid på det som ikke holder mål.
- - Den røde tråden. I en bok vil det alltid være en innholdsfortegnelse som begynner med "introduksjon" og avsluttes med "konklusjon" og "stikkordsliste". Forfatteren har som oftest et mål med utgivelsen, f.eks å lære vekk et emne. I en bok vil det være en kontinuitet i innholdet og oppdelingen som en sjelden finner / greier å sette sammen ved hjelp av gratis ressurser. Selv om det faktisk finnes noen hederlig komplette ressurser, som f.eks Sun (nå Oracle) sin Java, Unity 3D, CentOS og Blender 3D.
Q: Så hvorfor denne posten?
A: Jo, mest fordi jeg ønsker innspill fra andre som har tips / erfaringer med lignende.