Reserver ditt domenenavn i tide

Reserver ditt domenenavn i tide

Thu 13 January 2011

I denne posten skal vi sette fokus på en problemstilling rundt oppretting av domenenavn. Noen har kanskje lest om det i media ved tidligere anledninger, eller erfart problemet selv.

Mange av våre potensielle kunder / samarbeidspartnere er nyopprettede firma. De fleste firma vil tjene på å ha et minimum av informasjon om sin virksomhet tilgjengelig på nettet, og da gjerne på sin egen nettside under navnet www.mittfirmanavn.no.

[caption id="attachment_607" align="alignright" width="199" caption="Egenærklering .no domenenavn"]egenerklaering[/caption]

Scenario: Nyopprettet / Firma på planlegginstadiet trenger et domenenavn (domenenavn: internettnavn, eksempelvis www.mbmedia.no).

Problemet: For de fleste norske bedrifter vil domener av typen .no være det mest aktuelle, men disse kan ikke registreres uten at man allerede har et eksisterende foretak, med andre ord kreves det et organisasjonsnummer fra Brønnøysundregistrene. Dette nummeret får man etter at foretaket er opprettet.

For alle .no domener må det signeres en egenerklæring, og det er denne som krever organisasjonsnummeret påført.

Slik praksisen er idag blir alle nyopprettede foretak listet offentlig på brønnøysundregistrene sine hjemmesider i det øyeblikket de er opprettet, og ofte før den eller de som har opprettet foretaket har fått sitt organisasjonsnummer. Dette fører til at man som domenehai / domenespekulant kan gå inn i brønnøysund sin oversikt og fortløpende registrere domenenavn som med stor sansynlighet vil bli etterspurt innen kort tid.

Denne praksisen er såvidt jeg vet lovlig, men det sier seg selv at den er ganske tvilsom. Vel og merke kun dersom hensikten er å gjøre butikk på å selge domenenavnet tilbake til rettmessig eier.

Brønnøysundregistrenes hjemmesider har tilogmed et par nyttige søkeverktøy for formålet.[caption id="attachment_608" align="alignnone" width="300" caption="Søk i kunngjøringer på brønnøysundregistrene sin hjemmeside"]kunngjoeringer[/caption]


[caption id="attachment_609" align="alignnone" width="300" caption="Abboner på kunngjøringer fra brønnøysundregistrenes hjemmeside"]kunngjoeringer-abbonement[/caption]


Løsningen: Få noen du kjenner som allerede har et organisasjonsnummer til å resevere domenet for deg. Å overføre eierskap i etterkant er en smal sak. MB Media tilbyr å holde domenenavn for våre kunder inntil de har eget organisasjonsnummer som vi kan føre det tilbake til.

Det må nevnes at dette nok ikke var en problemstilling når retningslinjer for offentligjøring ble utformet, og problemet vi skildrer her er mer en konsekvens av noens vilje til å utnytte systemet.

Oppsummering:

[caption id="attachment_605" align="alignright" width="300" caption="NORID domenesøk"]norid-domenesoek[/caption]

    1. Bestem deg for navn på nytt foretak / virksomhet.
    1. Sjekk om domeneavnet er ledig.
    1. Få en bekjent, eller din leverandør av hjemmesider til å reservere domenet for deg.
    1. Registrer foretak, vent på organisasjonsnummer fra brønnøysundregistrene.
    1. Når du har fått organisasjonsnummeret ditt kan du be om overføring av domenet til din virkshomhet.


Er du så uheldig at domenenavnet ditt allerede er tatt kan du klage registreringen inn for domeneklagenemda: http://www.norid.no/domenekonflikter/klage.html

Lykke til...

Tagged as : webutvikling